KANTALUUPIIKKI TUNTUU KIPUNA KANTALUUN ETUOSAN ALLA
Ihmisen jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä. Tämän herkän rakenteen tehtävä on kantaa koko kehon painoa ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterän rakenne voi muuttua tai sen toiminta häiriintyä iän ja mahdollisen rasituksen myötä. Yksi yleisimmistä jalkaterän kiputiloista kohdistuu kantaluun etuosan alle ja silloin puhutaan plantaarifaskiitista eli kansankielellä tutummin kantaluupiikistä.
Kantaluupiikin oireet ja aiheuttajat
Jalkapohjassa kulkee jännekalvo, joka kiinnittyy toisesta päästään kantapäähän ja toisesta päkiään ja leviää viuhkamaisesti varpaiden väliin. Kantakalvo tukee jalan rakennetta, mahdollistaa varvastyönnön kävelyssä, säilyttää luiden ja nivelien asennon sekä vaimentaa jalan rasitusta. Esimerkiksi iän myötä jalkahovin madaltuessa tämän jännekalvon kiinnityskohdat siirtyvät kauemmaksi toisistaan ja aiheuttavat kipua jalkapohjaan ja syntyy kantaluupiikiksi kutsuttu kiputila.
Kantaluupiikistä kärsivillä erityisesti aamun ensimmäiset askeleet ovat kivuliaimmat. Jalkaterä on saanut olla yön levossa suorassa ja kantakalvo joutuu kävelemään lähtiessä taas venymään. Kantaluupiikin ongelmat esiintyvät yleensä kipuina, jotka tuntuvat etenkin kävellessä, mutta kantaluupiikki aiheuttaa myös kipua jalkapohjaa painettaessa.
Kantaluupiikistä kärsii jopa 10 prosenttia ihmisistä
Kantaluupiikistä kärsii elämänsä aikana arviolta jopa 10 prosenttia ihmisistä. Kantaluupiikki on tällä hetkellä myös yleistyvä vaiva tai sitten sitä ei ole osattu diagnosoida ja hoitaa riittävästi. Syyt kantaluupiikin syntymiseen ovat yksilöllisiä, mutta yleisimpiä vaivan aiheuttajia ovat muun muassa nopeasti lisääntynyt rasituksen määrä, monotoninen urheilu ja ylipaino. Erityisesti juokseminen lisää kantaluupiikin esiintymistä, eli se ei ole vain ikääntyvän tai huonosti hoidetun jalan ongelma. Myös huonot kengät lisäävät kantaluupiikin riskiä.
Kantaluupiikkiä voidaan hoitaa
Kantaluupiikin ensihoito on parin päivän lepo ja mahdollisesti tulehduskipulääke. Kantaluupiikin hoitoa pitää kuitenkin jatkaa aktiivisilla toimilla ja venyttelyllä. Jalkaterän lisäksi venyttely kannattaa kohdistaa koko raajan alueelle.
Asentohoito on tärkeä osa kantaluupiikin hoitoa. Kantaluupikin hoidossa parhaiten auttavatkin erilaiset venytys- ja lastahoidot. Kantaluupiikin hoito vaatii pitkäjänteistä venyttämistä lähinnä yöaikaan, jolloin jalka ei ole rasitukselle alttiina. Tällöin venyttämisellä saavutetaan tehokkaampi pitkäkestoinen venytys. Yövenytystä varten on olemassa siihen suunniteltuja yövenytyslastoja. Hoito on pitkäaikainen ja kestää yleensä n. 4-6 viikkoa ja tarvittaessa pidempäänkin. Pehmeän ja matalan yölastan avulla aamukipu helpottaa ja vaiva usein poistuu viikkojen kuluessa.
Myös erilaiset tukiteippaukset sekä pohjalliset saattavat olla hyödyksi varsinkin oireen hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Kinesioteippauksella pyritään helpottamaan päiväaikaista kivun tunnetta vähentämällä kantakalvon kantapään kiinnityskohdan painetta. Myös kenkien ja työergonomian mahdolliset ongelmat sekä esimerkiksi nilkkojen linjaukset tulee aina tarkastaa, jotta mahdollinen syy voidaan poistaa.
Jos on taipuvainen saamaan helposti kantaluupiikin oireita kannattaa kiinnittää huomiota työkenkiin, jotta ne eivät rasita jalkapohjaa vaan toimivat jalkoja ja selkää tukevasti. Kengiksi suositellaan tasapohjaisia kenkiä.
Kantaluupiikin hoito kompressiosukan avulla
Kantaluupiikin hoitoon on nyt myös saatavilla Thermoskin kompressiosukka, joka on kehitetty lievittämään hereillä olon aikaista kantaluupiikin kipua ja nopeuttamaan parantumisprosessia. Tätä kompressiosukkaa voidaan käyttää hyvin myös ennaltaehkäisemään kantaluupiikin oireiden tuloa. Sarjasta löytyy sopivan malli kantaluupiikin oireiden helpottamiseen niin työhön kuin vapaa-aikaan. Polvipituinen sukkamalli antaa kantaluupiikin hoidon lisäksi kompressiota pohkeen ja akillesjänteen alueelle. Pitkä sukka soveltuu hyvin urheiluun ja lentämiseen. Valikoima löytyy täältä.
Thermoskin tuotesarjasta löytyy kantaluupiikin hoitoon myös YÖLASTA